Vindt de houtklover die bij je past

Een hout gestookte kachel is de ideaal voor in de winter en moet al het benodigd hout dan wel beschikbaar zijn. Met een houtklover wordt het mogelijk gemaakt om snel en eenvoudig voor een eigen voorraad hout te zorgen en moet er bij de aanschaf gekeken worden naar niet alleen het vermogen, maar ook het gemak waarmee het zich laat bedienen. Zo is het handig wanneer er maar 1 persoon voor nodig is.

Om welke afmeting hout gaat het?

Elke houtklover levert een bepaalde drukkracht en bepaald dat ook de diameter en lengte van de houtblokken die ermee kunnen worden bewerkt. Voor de aanschaf moet het dus al bekend zijn wat de gemiddelde afmeting zal zijn van de blokken. Neem ook de geschatte benodigde hoeveelheid hout mee bij het moeten maken van de juiste keuze. Een houtklover die op netspanning (230 V) werkt is geschikt voor (klein) huishoudelijk gebruik en zijn er voor zij die meer hout in voorraad moeten hebben ook grotere uitvoeringen beschikbaar. Afhankelijk van de manier waarop de houtblokken geplaatst moeten worden voor het kloven, kan er gesproken worden over staande en liggende modellen.

De bediening moet eenvoudig zijn

Het alleen kunnen bedienen van een houtklover komt in de meeste gevallen wel goed uit en moet de bediening ook veilig kunnen plaatsvinden. Om te voorkomen dat bij het kloven er stukken hout in het rond zullen vliegen, moet het apparaat klover wel de beschikking hebben over een veiligheidskap die de stukken kan opvangen. Een klover met lengte-instelling komt goed uit wanneer de houtblokken niet allemaal dezelfde lengte hebben. Om het bewerkt hout snel opzij te kunnen leggen en gelijk een ander te kloven blok ter beschikking te hebben zijn zijtafels onmisbaar. Kijk uit naar een inklapbare houtklover wanneer er niet veel ruimte voor de opslag beschikbaar is en is zo een houtklover ook veel eenvoudiger te verplaatsen.