Vliegen

Vliegen

Op bezoek in Praag

Wanneer je de kans krijgt ga dan eens op bezoek in Praag. De prachtige hoofdstad van de Tsjechische Republiek is het centrum van geweldige architectuur en de stad zelf is een op de historische goed bewaard gebleven middeleeuwse stad die werd gevormd tijdens de Renaissance, Barok en Gotiek. Het is een leuk weetje dat Praag de hoofdstad van Bohemen was en daarin verschillende heilige Romeinse keizers leefden.

Soms zijn er goedkope stedentrips waar je gebruik van kunt maken. Deze stad is echt een aanrader, ook vanwege de vriendelijk prijzen die de horeca aldaar hanteert. Verder is er meer dan genoeg te zien.

Kasteel

Het kasteel van Praag bevindt zich in het kasteelwijk Hradčany en werd gebouwd door de eerste christelijke prins Bořivoj in ongeveer 870 voor Christus.

Het kasteel van Praag herbergt de gotische St Vitus-kathedraal, de romaanse basiliek van St Georges, paleizen, een klooster en een toren; 11 Tuinen, vijf zalen, vier torens, vier paleizen en vier kerken.

Belangrijke christelijke relikwieën, relikwieën van Boheemse koningen, kunstschatten, historische documenten en zelfs kroonjuwelen worden bewaard in het kasteel. Het eerste kasteel is gebouwd met behulp van klei en stenen en is door de jaren heen verbeterd. In het midden van de 10e eeuw werd het Praagse kasteel de zetel van het hoofd van de staat, de hoogste vertegenwoordiger van de kerk en had bovendien een klooster.

Astronomische klok

In 1410 werd de derde oudste astronomische klok geïnstalleerd in Praag  door Mikuláš van Kadaň die een geweldige klokmaker was. Toen het leiderschap van Praag van hem hoorde, nodigden ze hem uit om een ​​klok te bouwen. Het verhaal wil dat de klok zo bijzonder was dat de leiders van Praag niet wilden dat deze klokkenmaker elders ook zo iets zou maken.

De leiders nodigden hem uit voor een feestje, voerden hem dronken en lieten zijn ogen uitsteken en zijn tong afsnijden. Uit wraak wierp de klokkenmaker zich op de klok om deze te vernietigen. Gelukkig is de klok heel gebleven.

Standbeelden

De klok heeft standbeelden eromheen, waaronder een skelet dat de dood vertegenwoordigt, die elk uur met een bel verschijnt en de anderen die hun hoofd schudden om de dood te weigeren, er is een van de draaiende 12 apostelen die elk uur een van een militair verschijnt, dit vertegenwoordigt de angst die mensen in het oude Europa voor de Ottomanen hadden. Er is ook één met een spiegel die de ijdelheid vertegenwoordigt en één die de hebzucht vertegenwoordigt.

Aan de klok zijn onderdelen gemaakt, in het middengedeelte wordt door Romeinse cijfers de tijd weergeven. Het middelste deel heeft glyphs die de middeleeuwse Boheemse tijd tonen. Deze glyphs worden door heel weinig mensen begrepen. Het derde deel van de astronomische klok is een astronomische wijzerplaat. Een mooie, sierlijke en opvallende functie die astronomische kenmerken vertoont zoals de positie van de zon en de maan- en dierenriemtekens.Praag is een behoorlijk oude stad en een van de oudste universiteiten in de wereld De universiteit werd in 1348 geopend door de Heilige Keizer Charles IV. Dezelfde keizer van de beroemde Karelsbrug. Het is een nostalgische stad en uitermate geschikt als stedentrip.